Fordeler med å spise HAVRE
Du har sikkert hørt at havre er sunt og at det gjør godt for kroppen.
Men hva er det egentlig som gjør dette kornet så bra?
Havre er et kornslag med et svært høyt næringsinnhold. I motsetning til mange andre kornslag som for eksempel hvete og rug, er havre også naturlig glutenfritt. Kornet kan allikevel være forurenset med gluten under produksjon, og de med cøliaki eller sterk intoleranse for gluten anbefales derfor å kjøpe glutenfrie gryn.
Toleransegrensen er svært individuell, og det er viktig at hver og en finner sin grense.
Havre inneholder mye kostfiber, og spesielt det løselige fiberet betaglukan. Betaglukan kan bidra til å senke kolesterolet i kroppen (totalkolesterol og LDL). Høyt kolesterol er en av risikofaktorene for å utvikle hjerte- og karsykdommer, og ved å bidra til redusert kolesterol kan havre også bidra til forebygging av hjerte- og karsykdommer.
Fiberet fører også til en langsommere nedbrytningsprosess av stivelse til sukker. Det gir mindre utskillelse av insulin, og dermed et mer stabilt blodsukker.
Havre inneholder umettede fettsyrer (det gode fettet) og essensielle fettsyrer som kroppen ikke kan lage selv, men som den er avhengig av å få fra kosten vi spiser.
Havre er en kilde til både proteiner og karbohydrater (noe som gjør havregrøt til et supert måltid både som oppladning før trening, men også for å fylle opp lagrene igjen etterpå).
Kornet inneholder også flere vitaminer og mineraler (som jern, magnesium, tiamin, sink, kobber og fosfor) - i tillegg til at det er rikt på antioksidanter.
Og! Om ikke dette var nok; havre er både billig, velsmakende og miljøvennlig. Et aldri så lite kinderegg, som med fordel kan inkluderes i et balansert kosthold!