Hva er ULTRA-PROSESSERT mat?
Hva vil det si at en matvare er ultraprosessert?
Og har det egentlig noe å si for helsen vår..?
En prosessert matvare er en matvare der råvarene som inngår i produktet har blitt endret fra sin originale form under produksjon. Det kan være fysiske, biologiske eller kjemiske teknikker som brukes før matvarene konsumeres av oss forbrukere.
Matvarenes grad av prosessering avhenger av hva som er tilsatt, hvor mye og på hvilken måte de er tilsatt.
Ultraprosessert mat er industriproduserte matvarer hvor liten eller ingen andel av de opprinnelige råvarene er bevart.
De består først og fremst av ekstrakter fra råvarer og ulike tilsetningsstoffer (som emulgatorer, stabilisatorer, kunstige søtstoffer, smakstilsetning, fargestoffer, konserveringsmidler og herdestoffer) - stoffer som tilsettes for å gi produktene en spesiell smak, farge, konsistens eller holdbarhet.
Eksempler på ultraprosesserte matvarer er kaker, is, kjeks, energibarer, posesupper, pølser, frossenpizza og brus. I tillegg er en stor andel av dagens utvalg av glutenfrie ferdigprodukter i stor grad ultraprosessert.
Ultraprosessert mat er ofte energitett, og har et høyt kaloriinnhold bestående av store mengder fett, sukker og salt. I tillegg er næringsverdien redusert i form av lite fiber og mikronæringsstoffer.
Med andre ord; du får i deg MYE kalorier, men LITE næring (og du blir ofte fort sulten igjen)..
Det som også kjennetegner denne type mat er at den er billig, og produktene har ofte en lang holdbarhetstid. Et økonomisk gode for produsenter så vel som oss forbrukere, men helsemessig sett.. så er IKKE dette et gode.
Idag er nesten all mat prosessert på en eller annen måte (koker du et egg, blir den også prosessert) - noe som i seg selv ikke trenger å være et problem. Men graden av prosessering kan by på utfordringer.
Mage- og tarmfloraen vår påvirkes av hva vi spiser. Når råvarebasert mat i form av frisk fukt, grønnsaker og hjemmelagde måltider blir erstattet av store mengder med ultraprosessert mat, kan det gi endringer i tarmfloraen, som igjen kan føre til inflammasjon og sykdom.
Dagens forskning er stadig klarere på at denne type mat og drikke kan føre til ulike sykdommer og plager som fordøyelsessykdommer, betennelser, depresjon, hjerte- og karsykdommer og ulike former for kreft.
Den er også sterkt assosiert med overvekt/fedme. Dette fordi den typisk inneholder store mengder kalorier, i tillegg til å ha appetittvekkende egenskaper som igjen kan føre til overspising.
Hvordan vite om en matvare er ultraprosessert?
Les INGREDIENSLISTEN!
Ser du ingredienser som du ikke finner i en vanlig butikk, eller ingredienser som ikke finnes på et vanlig kjøkken - ja, så er maten som regel ultraprosessert. Jo lenger ingrediensliste med tilsetningsstoffer og erstatningsprodukter, jo større er sannsynligheten.
Det er så klart ikke farlig å spise ultraprosessert mat av og til, men som med alt annet handler det om en balanse.
Lager du maten selv, bevarer du kvaliteten i råvarene, næringsverdien opprettholdes og du unngår tomme kalorier. Vinn-vinn, om du spør meg!
Kilder:
Chen, X. et al. (2020). Consumption of ultra processed foods and health outcomes: A systematic review of epidemiological studies.
Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2019). Ultraprocessed foods, diet quality, and health using the NOVA classification system.
Zinöcker, M. K. & Lindseth, I. A. (2018). The western diet-microbiome-host interaction and its role in metabolic disease.