Tallerkenmodellen

Tallerkenmodellen er en metode for å sikre et balansert og riktig sammensatt kosthold. Modellen går ut på å dele inn tallerkenen i bestemte deler. Det gir en fin fordeling av de ulike næringsstoffene, helt uten å telle kalorier.


tallerkenmodellen for vedlikehold

Tallerkenmodellen for vedlikehold

Denne modellen egner seg for deg som ønsker et sunt, variert og balansert kosthold:

  • 1/3 bør bestå av proteiner

  • 1/3 bør bestå av karbohydrater

  • 1/3 bør bestå av grønnsaker (inkludert frukt og bær)


tallerkenmodellen for vektnedgang

Tallerkenmodellen for vektnedgang

Denne modellen egner seg for deg som ønsker å gå ned i vekt, uten at det går på bekostning av hva kroppen din trenger for å fungere optimalt:

  • 1/4 bør bestå av proteiner

  • 1/4 bør bestå av karbohydrater

  • 2/4 bør bestå av grønnsaker (inkludert frukt og bær)


Ganske så grei huskeregel, er det ikke?

Denne modellen egner seg til brødmåltider, så vel som til middagsmåltider. Har du den i bakhodet når du setter sammen måltidene dine kan du være trygg på at du får i deg et sunt og balansert måltid. Et måltid hvor mengden av de ulike typer næringsstoffer som kroppen din trenger er bevart - helt uten å telle kalorier.


  • KILDER TIL PROTEINER:

    Kjøtt, fisk, fugl, belgvekster, egg, melk- og meieriprodukter, belgvekster og soyaprodukter.

  • KILDER TIL KARBOHYDRATER:

    Poteter, ris, quinoa, pasta, ulike typer korn, brød og knekkebrød.  

  • GRØNNSAKER, FRUKT OG BÆR

    Jo mer variert og fargerikt, jo bedre.  

  • KILDER TIL FETT:

    Vegetabilske oljer (olivenolje, rapsolje etc.), oliven, smør, avokado, frø og nøtter.


Previous
Previous

Hvordan bli mett på havregrøt?

Next
Next

Livsstilsendring