Tallerkenmodellen
Tallerkenmodellen er en metode for å sikre et balansert og riktig sammensatt kosthold. Modellen går ut på å dele inn tallerkenen i bestemte deler. Det gir en fin fordeling av de ulike næringsstoffene, helt uten å telle kalorier.
Tallerkenmodellen for vedlikehold
Denne modellen egner seg for deg som ønsker et sunt, variert og balansert kosthold:
1/3 bør bestå av proteiner
1/3 bør bestå av karbohydrater
1/3 bør bestå av grønnsaker (inkludert frukt og bær)
Tallerkenmodellen for vektnedgang
Denne modellen egner seg for deg som ønsker å gå ned i vekt, uten at det går på bekostning av hva kroppen din trenger for å fungere optimalt:
1/4 bør bestå av proteiner
1/4 bør bestå av karbohydrater
2/4 bør bestå av grønnsaker (inkludert frukt og bær)
Ganske så grei huskeregel, er det ikke?
Denne modellen egner seg til brødmåltider, så vel som til middagsmåltider. Har du den i bakhodet når du setter sammen måltidene dine kan du være trygg på at du får i deg et sunt og balansert måltid. Et måltid hvor mengden av de ulike typer næringsstoffer som kroppen din trenger er bevart - helt uten å telle kalorier.
KILDER TIL PROTEINER:
Kjøtt, fisk, fugl, belgvekster, egg, melk- og meieriprodukter, belgvekster og soyaprodukter.
KILDER TIL KARBOHYDRATER:
Poteter, ris, quinoa, pasta, ulike typer korn, brød og knekkebrød.
GRØNNSAKER, FRUKT OG BÆR
Jo mer variert og fargerikt, jo bedre.
KILDER TIL FETT:
Vegetabilske oljer (olivenolje, rapsolje etc.), oliven, smør, avokado, frø og nøtter.