VALNØTTER

Helsedirektoratet anbefaler oss å spise en neve usaltede nøtter hver dag (tilsvarende 20 gram). Nøtter er en ypperlig kilde til sunne fettsyrer, kostfiber, antioksidanter, vitaminer og mineraler. I tillegg inneholder de også proteiner. Hvert slag har sin helt spesielle sammensetning av næringsstoffer, og her er en nærmere beskrivelse av hva som er bra med akkurat valnøtter.

en skål med valnøtter og en skje ved siden av

Sammenlignet med andre nøtter har valnøtter et særdeles høyt innhold av det sunne, flerumettede fettet, i tillegg til omega 3 og omega 6 (essensielle fettsyrer vi må få i oss via kosten). Å erstatte mettet fett med umettet fett kan bidra til et bedre kolesterolnivå i blod (og gi mindre risiko for hjerte- og karsykdommer).

Valnøtter består av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen, og er en kilde til næringsstoffer som tiamin/B1, B6, folat, magnesium, fosfor, kobber, jern, kalium og sink. 

I tillegg er valnøtter kjent for et høyt innhold av antioksidanter (som motvirker oksidativt stress og celleskader i kroppen). 


bilde med næringsinnholdet i valnøtter

Næringsinnhold:

Næringsinnhold i valnøtter pr 100 gram, og for anbefalt daglig inntak pr 20 gram.


bilde med fettinnhold i valnøtter

Fettinnhold:

Spesifikasjon over hva slags type fett som finnes i valnøtter. Spesifisert pr 100 gram, og for anbefalt daglig inntak pr 20 gram.


Det høye innholdet av fett gjør nøtter til en kaloririk matvare, og anbefalt mengde er derfor satt til 20 gram om dagen. Riktig mengde tilfører allikevel kroppen såpass mye god næring, at de ikke bør utelates i et balansert kosthold, men inntas i små mengder.


Kombinasjonen av umettet fett, antioksidanter og vitaminer i nøtter har en beskyttende effekt på hjertet, og undersøkelser viser at de som spiser nøtter har mindre risiko for å få hjerte- og karsykdommer. Siden nøtter også inneholder godt med fiber og noe protein, er dette en smart matvare som bidrar både med byggesteiner, et jevnere blodsukker, bedre fordøyelse og en mer langvarig metthetsfølelse.


Kilder:

Matvaretabellen. (2021). 

Nasjonalt råd for ernæring. (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. 


Previous
Previous

Superchips versus vanlig potetgull

Next
Next

VEKTNEDGANG: Forventning versus realitet