Får du i deg nok JOD?

Hva er jod, og hvorfor er det så viktig å få i seg nok?

Jod er et næringsstoff som kroppen ikke kan lage selv, men som må tilføres via kosten.

Næringsstoffet har én funksjon, og det er å inngå i stoffskiftehormonene T3 og T4 som lages i skjoldbruskkjertelen (thyroidea). Disse hormonene regulerer stoffskiftet (metabolismen) i kroppen vår. Stoffskiftehormonene påvirker mange ulike prosesser, og både for lite og for mye jod kan øke risikoen for stofsskifteforstyrrelser. Dette kan føre til både for lavt og for høyt stoffskifte.


fire oppskjærte torskefileér med salt, pepper og sitron

I havet er det mye jod, og hvit saltvannsfisk har et naturlig høyt jodinnhold. Torsk, sei, lyr og hyse er noen av de beste kildene til jod i det norske kostholdet - i tillegg de skalldyr som sjøkreps, krabbe og hummer.


Obs!

Kvinner i fruktbar alder, eldre, vegetarianere, veganere og andre som drikker lite melk (< 3 dl melk/yoghurt/syrnet melk pr dag) og spiser lite mager fisk, er utsatt for mangel. Tilskudd kan da være nødvendig.


Tabell 1. Anbefalt jodinntak (mikrogram/dag)

Tabell 1. Anbefalt jodinntak (mikrogram/dag)


Hvis man får i seg for lite jod vil skjoldbruskkjertelen jobbe på høygir for å prøve å produsere nok hormoner. Hvis dette vedvarer over tid kan kjertelen begynne å vokse og utvikle seg til det som kalles struma (struma kan også skyldes andre årsaker).

Ved jodmangel kan man få lavt stoffskifte med symptomer som blant annet depresjon, tretthet, vektøkning og konsentrasjonsvansker. Hos barn er hormonene viktige for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet.

Samtidig som det er viktig å sikre et tilstrekkelig inntak av jod, er det også viktig å passe på at inntaket ikke blir for høyt. Jod er et sporstoff, noe som innebærer at vi trenger det, men vi trenger det i svært små mengder (derav navnet sporstoff). Det daglige inntaket av jod for voksne bør ikke overskride 600 mikrogram pr dag.


ku som spiser fra en hånd

Jodmangel var tidligere en folkesykdom i Norge. Årsaken var lavt jodinnhold i jordsmonn og drikkevann. Før 1950 var struma forårsaket av jodmangel svært utbredt.

Også kuene i Norge led av jodmangel, og rundt 1950 ble derfor foret til kuene tilsatt jod. Jodet ble overført til kumelken, og siden melk var en viktig del av det norske kostholdet, forsvant struma forårsaket av jodmangel i den norske befolkningen.


De beste kildene til jod:

  • Hvit saltvannsfisk som torsk, sei, lyr og hyse

  • Ulike skalldyr som sjøkreps, krabbe og hummer

  • Brunost og prim (gulost er ikke en god kilde)

  • Melk og melkeprodukter (laktosefrie produkter inneholder også jod, men blant de plantebaserte alternativene er det kun et fåtall som som inneholder noe jod)

  • Egg


Det finnes også jodberiket bordsalt, men mengden som er tilsatt i Norge er såpass lav (5 mikrogram jod pr gram salt) at det ikke har noe særlig betydning på jodinntaket. Det er derfor ikke en god kilde.


Tabell 2. Jodinnhold i ulike matvarer (oppgitt i mikrogram)

Tabell 2. Jodinnhold i ulike matvarer (oppgitt i mikrogram)


..som tabellen viser kan en fiskemiddag 2 dager i uken fint dekke anbefalt inntak i løpet av en uke, men dropper du fisken skal du spise mye egg, melk og meieriprodukter for å komme opp i samme inntak.


Kilder:

Folkehelseinstituttet. (2018). Fakta om jod. Hentet 15. juni 2021 fra https://www.fhi.no/ml/kosthold/fakta-om-jod/

Helsenorge. (2018). Viktig å få nok jod. Hentet 15. juni 2021 fra https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/sma-grep-for-et-sunt-kosthold/derfor-trenger-vi-jod/

Helsedirektoratet og Mattilsynet. (u.å.). Kostholdsplanleggeren [Programvare]. Hentet 15. juni 2021 fra https://www.kostholdsplanleggeren.no/

Previous
Previous

QUINOA

Next
Next

Hva er ULTRA-PROSESSERT mat?